Mos Craciun

Craciun

Mos Craciun

 

Bucura-te alaturi de noi de magia
sfintelor sarbatori de Craciun.
Alatura-te lui Mos Craciun

Mos Craciun Obiceiuri de Craciun Traditii de Craciun in Moldova
Traditii de Craciun in Moldova

Traditii de Craciun in Moldova

Traditii de Craciun in Moldova

Traditia de Craciun Pastrarea luminii

Una din cele mai vechi traditii de craciun, pastrarea luminii, mai este pastrata de foarte putini moldoveni. Sarbatoarea Nasterii Domnului, Craciunul se leaga de solstitiul de iarna, aceasta fiind ziua cea mai scurta din an. Pentru a "prelungi" si a pastra cat mai mult lumina zilei, oamenii faceau rug din dun busteni pentru a lumina. In zilele noastre, acest obicei a fost redus la imaginea painii, care simbolizeaza bunastarea.

Traditia de Craciun Craciunelul

Conform traditiei, in ajun de Craciun, gospdodinele din Moldova coc bucati de aluat, care sunt sub forma cifrei opt, neterminata, numit Craciunei, pe care ii agata langa icoane, pe perete. Craciunelul este luat de pe perete atunci cand are loc echinoctiul de primavara, la 23 martie, atunci cand gospodarul iese la arat. Dupa ce intoarce prima brazda, barbatul rupe Craciunelul in 3 bucati: o bucata  o pune sub brazda, o alta o da animalului din curte iar cea de-a treia o manaca el.

Traditia de Craciun Cei 12 apostoli

Un obicei important respectat de gospodinele din sudul Moldovei este preparea a 12 feluri de mancare, in onoarea celor 12 apostoli. In seara de Craciun se aseaza pe masa toate cele 12 feluri de mancare, care amintesc de Cina cea de Taina. A doua zi, duminica, dupa ce vin de la biserica, odata cu terminarea postului Craciunului, oamenii manana si carne. In ajun de Craciun femeile mai coc si un colacel, sub forma de coroana, care simbolizeaza coroana lui Iisus. Acest colacel este pastrat pana in primavara, cand va fi dat animalelor care muncesc la munca campului, pentru a le da sanatate si putere.

◄┘ Traditii de Craciun - inapoi la pagina cu traditii de craciun

 
(c) 2007-2012 Mos-Craciun.com. All Right Reserved.