Mos Craciun

Craciun

Mos Craciun

 

Bucura-te alaturi de noi de magia
sfintelor sarbatori de Craciun.
Alatura-te lui Mos Craciun

Mos Craciun Obiceiuri de Craciun Traditii de Craciun in Banat
Traditii de Craciun in Banat

Traditii de Craciun in Banat

Traditii de Craciun in Banat

Una dintre cele mai vechi traditii de Craciun romaneasca o reprezinta colindul. In unele sate din Banat traditiile de Craciun vechi de secole se mai pastreaza si azi, la colindatul din casa in casa mergand atat copiii cat si cetele de tineri. In prima zi de Craciun, colindatorii merg cu colinda Steaua, amintind de astrul pe care l-au urmat cei trei mai pentru a ajunge la locul unde s-a nascut Pruncul Iisus.

Un alt obicei stravechi este Viflaimul sau Irozii, reprezentand o sceneta prin care copiii refac povestea nasterii lui Iisus. Traditia spune ca cel care va primi colindul va fi binecuvantat si va avea mult noroc in anul urmator, semn de bunastare fiind si daca prima persoana care le intra in casa de Craciun este un barbat.

In unele sate se mai pastreaza si obiceiul ca in fata colindatorilor sa se arunce boabe de grau de catre cel main in varsta membru al familiei, Batranii spun ca daca boabele peste care au trecut colindatorii vor fi amestecate cu samanta care va fi pusa in brazda, vor avea recolte foarte bogate in anul ce urmeaza.

Tot in banat, o alta traditie de Craciun este aceea ca sub fata de masa pe care se vor aseza bucatele de sarbatori, sa fie puse seminte de proumb, de grau, de floarea soarelui precum si fire de fan, care se dau apoi animalelor din gospodarie, ca sa aiba in casa liniste si bogatie.

◄┘ Traditii de Craciun - inapoi la pagina cu traditii de craciun

 
(c) 2007-2012 Mos-Craciun.com. All Right Reserved.