Mos Craciun

Craciun

Mos Craciun

 

Bucura-te alaturi de noi de magia
sfintelor sarbatori de Craciun.
Alatura-te lui Mos Craciun

Mos Craciun Obiceiuri de Craciun si traditii
Obiceiuri de Craciun si Traditii de Craciun
Obiceiuri de Craciun

Obiceiuri de Craciun la romani

Obiceiuri de Craciun
Unul dintre obiceiurile de Craciun ale romanilor este legat de torsul si tesutul lanii, obicei de care femeile erau tare mandre, tesand pentru familie atat hainele pe care le purtau cat si obiecte de impodobit casa cum ar fi stergarele, paturile. Se adunau in sezatori, cate mai multe familii la o casa pentru a avea mai mult spor si pentru atmosfera prieteneasca si calda care exista. Femeile mai varstnice le dadeau sfaturi celor mai tinere, initiindu-le in aceasta meserie de tors si tesut lana si canepa. Pe langa fap

Citeşte mai mult...
 
Traditii de Craciun

Traditii de Craciun

Citeşte mai mult...
 
Obiceiul de Craciun Colindatul

Obicei de Craciun - Colindatul

Colindatul - Obicei de Craciun

Este un vechi obicei de Craciun la romani. In ajunul Craciunului, fete si baieti pornesc pe ulitele satului, cantand o varietate de coline, legate de nasterea Domnului.

Citeşte mai mult...
 
Obiceiul de Craciun Plugusorul

Obicei de Craciun - Plugusorul

Obiceiul de Craciun Plugusorul

Plugusorul este un alt obicei de Craciun stravechi, in care cete de flacai pornesc cu plugul, semnificand un ritm de fertilitate, constand intr-o urare care sa aduca recolte mai bogate in anul care vine. Acest obicei de Craciun aduce veselie si culoare sarbatorilor de iarna, amintindu-ne si de ocupatia stramosilor nostri care era agricultura.

Citeşte mai mult...
 
Obiceiul de Craciun Capra

Obicei de Craciun - Capra

Obiceiuri de Craciun Capra

 

Obiceiul de Craciun de a merge cu capra are legatura cu sporul de animale in turmele pastorilor, fiind un ritual care aduce roade mai bogate in anul care vine. Acest obicei este un bun prilej pentru a intra in contact cu covoarele, stergarele, podoabele in culori vii din casele gospodarilor si aduce urari legate de anul nou.

Citeşte mai mult...
 
Obiceiul de Craciun Steaua

Obicei de Craciun - Steaua

Obiceiuri de Craciun Steaua

Este un alt obicei de Craciun intalnit la romani care are loc in ajunul Craciunului. Cei care merg cu Steaua sunt mai ales copii intre 7 si 14 ani. Obiceiul are o semnificatie religioasa fiind legata de steaua care s-a aratat celor trei magi de la rasarit. Copiii merg la colindat cu o stea mare, din lemn, gatita cu hartie colorata si crengute de brad.

Citeşte mai mult...
 
Obiceiul de Craciun Bradul de Craciun

Obicei de Craciun - Bradul de Craciun

Cand ne gandim la Craciun ne vine in minte imediat si la bradul de Craciun, existand o stransa legatura intre ele. Istoria acestui obicei de Craciun este datata de pe vremea egiptenilor, care isi decorau casa cu frunze de palmier. Apoi, acest obicei a fost preluat de romani care-si impodobeau casa cu crengi de brad. La inceput, brazii erau impodobiti doar cu fructe si dulciuri.

Citeşte mai mult...
 
Obiceiul de Craciun Sorcova

Obicei de Craciun - Sorcova

Obiceiuri de Craciun Sorcova

Sorcova este un obicei de Craciun care are loc chiar de Anul nou si consta dintr-o urare pe care o face un baiat gazdelor sale cu ajutorul unei crengi de brad impodobite cu hartie colorata. Urarile care se adreseaza sunt pentru sanatate, bogatie si prosperitate.

Citeşte mai mult...
 
Traditii de Craciun - Craciun si sfintenie in Maramures

Craciun si sfintenie-n Maramures

 

Traditii de CraciunCuvintul Craciun este inrudit cu termenul de origine latina creatio (latina culta), iata intelesul, semnificatia-precum o creatie, Dumnezeu coborind in lume cu scopul rezidirii acesteia aducind impacarea cu Fiul Sau Cel ce va ridica pacatele lumii, inceputul noii creatii prin Adam cel nou.
Plina de parfum divin, minunata sarbatoare a Nasterii Domnului(Craciunul) revine iar ca prilej de bucurie. Cei mici isi lumineaza copilaria acestor zile deosebite semanind bucurie prin  vestea colindelor, recompensati fiind cu daruri crestineste daruite. Maramuresul imbraca sfinta haina a acestor sarbatori poate mai deosebit ca niciunde in lume. Colindele, asemeni unor rugi inaltate spre ceruri deschid usile inimilor si a caselor de maramureseni vrednici, cu frica si respect pentru Dumnezeu,bucurindu-i deopotriva.

Citeşte mai mult...
 
Traditii de Craciun in Moldova

Traditii de Craciun in MoldovaFoarte multe traditii de Craciun din Molodva au existat de-a lungul timpului, multe traditii sau pierdut in negura vremurilor, dar sunt traditii de Craciun care s-au pastrat pana in zilele noastre, cum ar fi Pastrarea luminii, Craciunelui sau cei 12 apostoli.

 

Citeşte mai mult...
 
Traditii de Craciun in Iasi


Traditii de Craciun in IasiIesenii sarbatoresc Craciunul alaturi de colindatori si familiile lor. Conform traditiilor de Craciun, iesenii obisnuiesc sa mearga pe la rude cu colindatul, iar in prima zi de Craciun copii merg cu Steaua. Aceste traditii de Craciun sunt pastrate in toata Moldova. Colindatorii primesc drept rasplata pentru colinde nuci, mere, colaci sau chiar bani.
Cei de la sate obisnuiesc sa pregateasca si prajituri speciale, numite pelincele sau scutecele Domnului, dupa acelea care au slujit la Nasterea lui Iisus Hristos, dupa credinta poporului. Preparatele sunt turte facute din faina de grau care se pregatesc pe plita sobei. Dupa ce turtele se coc, sunt insiropate si umplute cu miez de nuca.

Citeşte mai mult...
 
Traditii de Craciun in Bucovina

Traditii de Craciun in BucovinaSezatorile din Postul Craciunului, primenirea caselor, prepararea mancarurilor traditionaled, colindele, ritualul sacrificarii porcului, mersul cu Steaua si Sorcova, fac parte din traditiile si obiceiurile de Craciun pastrate in Bucovina.
Postul Craciunului este tinut pana seara in ajunul de Craciun, cand preotul ajunge cu icoana in casele gospodarilor si sfinteste bucatele de post. Printre mancarurile gatite de bucovinence pentru zilele de Craciun gasim zeama de carne, galuste cu crupe, racituri din carne de cocos, carne cu hrean si smantana, cozonaci cu nuca si cu mac, carnati afumati, toba sau chisca.

Citeşte mai mult...
 
Traditii de Craciun in Banat

Traditii de Craciun in BanatUna dintre cele mai vechi traditii de Craciun romaneasca o reprezinta colindul. In unele sate din Banat traditiile de Craciun vechi de secole se mai pastreaza si azi, la colindatul din casa in casa mergand atat copiii cat si cetele de tineri. In prima zi de Craciun, colindatorii merg cu Steaua, amintind de astrul pe care l-au urmat cei trei mai pentru a ajunge la locul unde s-a nascut Pruncul Iisus.
Un alt obicei stravechi este Viflaimul sau Irozii, reprezentand o sceneta prin care copiii refac povestea nasterii lui Iisus. Traditia spune ca cel care va primi colindul va fi binecuvantat si va avea mult noroc in anul urmator, semn de bunastare fiind si daca prima persoana care le intra in casa de Craciun este un barbat.

Citeşte mai mult...
 


(c) 2007-2012 Mos-Craciun.com. All Right Reserved.