Mos Craciun

Craciun

Mos Craciun

 

Bucura-te alaturi de noi de magia
sfintelor sarbatori de Craciun.
Alatura-te lui Mos Craciun

Mos Craciun Despre Mos Craciun
Despre Mos Craciun
Despre Nasterea Mantuitorului Iisus Hristos

Nasterea Mantuitorului Isus HristosIncă înainte de a se căsători, Iosif a aflat că Maria este însărcinată. Iosif era un om evlavios, milostiv şi bun, şi s-a gîndit să lase pe Maria să plece în taină ca, în felul acesta, s-o ferească de ruşine şi pedeapsă. Dar în ziua în care i-au venit aceste gînduri, i s-a arătat în vis Îngerul Domnului care i-a spus să nu-i fie frică să aducă în casa sa pe Preasfinta Fecioară, căci Copilul pe Care îl poartă în pîntece este de la Duhul Sfint. Îngerul i-a vestit bătrînului Iosif: "Ea va naşte un Fiu, pe Care îl vei numi Iisus, pentru că va mîntui poporul Său de păcatele.

Citeşte mai mult...
 
Craciun fericit in alte limbi


Africa - "Een Plesierige Kerfees"

Arabia Saudita - "I'd Miilad Said Oua Sana Saida"

Argentina - "Felices Pasquas Y felices ano Nuevo"

Armeana - "Shenoraavor Nor Dari yev Pari Gaghand"

Basca - Eguberri on

Citeşte mai mult...
 
Legenda lui Mos Craciun


Legenda spune ca atunci cand Fecioara Maria impreuna cu Iosif cautand un adapost pentru a-l naste pe Iisus au ajuns la casa lui Craciun. Se spune ca acesta era un om rau, in schimb sotia lui fiind miloasa si buna la suflet, le-a oferit adapost Fecioarei Maria, dar fiindu-i frica de mania lui Craciun a ascuns-o in grajudl pentru dobitoace.

Citeşte mai mult...
 
Despre Mos Craciun


Mos Craciun a aparut in secolul al IX-lea, fiind o varianta mai noua a Sfantului Nicolae. Traditia spune ca “mosul” imparte daruri copiilor cuminti in noaptea de Craciun 24/25 decembrie.
Mos Craciun este imbracat intr-un costum rosu cu blanita alba pe margini, cizme negre si o caciula rosie, pufoasa, cu o barba mare si alba ca zapada si locuieste in Finlanda, in Laponia, la Rovaniemi, alaturi de sotia sa Craciunita. In timpul anului construieste jucarii alaturi de ajutoarele mosului care sunt spiridusii. La locuinta mosului sosesc zilnic o multime de ...

Citeşte mai mult...
 
Despre Mos Nicolae


Sfantul Nicolae a fost unul dintre cei mai indragiti sfinti. Despre viata lui se stiu putine lucruri, dar despre faptele lui bune au ramas multe legende. Cea mai cunoscuta este aceea ca in apropierea locuintei lui statea un barbat care avea trei fiice, pe care voria sa le dea spre maritis dar fiind foarte sarac nu avea nici un fel de zestre pentru fetele sale. Se spune ca Sfantul Nicolae s-a urcat noaptea pe acoperis si a dat drumul celor trei saculeti cu galbeni pregatite pentru cele trei fete, prin hornul casei, intr-o soset


OLD

Ziua Sfantului Nicolae se serbeaza in Romania in data de 6 Decembrie, fiind cunoscuta si sub denumirea de ziua Mosului Nicolae. Copiii isi  curata incaltamintea pentru ca mosul sa le puna daruri in ele. Dar de unde vine oare aceasta sarbatoare?

Sfantul Nicolae a fost unul dintre cei mai indragiti sfinti. Despre viata lui se stiu putine lucruri, dar despre faptele lui bune au ramas multe legende. Cea mai cunoscuta este aceea ca in apropierea locuintei lui statea un barbat care avea trei fiice, pe care voria sa le dea spre maritis dar fiind foarte sarac nu avea nici un fel de zestre pentru fetele sale. Se spune ca Sfantul Nicolae s-a urcat noaptea pe acoperis si a dat drumul celor trei saculeti cu galbeni pregatite pentru cele trei fete, prin hornul casei, intr-o soseta pusa la uscat. De aici a aparut obiceiul agatarii sosetelor de semineu.

Astfel, prin fapta sa, Sfantul Nicolae le-a ajutat pe cele trei fete sa-si mentina curatenia trupeasca si sa se poata casatori. La europeni, Mos Nicolae are o barba alba cu o pelerina pana la pamant.
In Anglia exista mentionari despre existenta lui Mos Nicolae inca din secolul XVII.

In America se sarbatoreste Sfantul Nicolae din secolul XIX, aceasta sarbatoare unindu-se cu sarbatoarea Craciunului. Aici, mosul poarta numele de Christmas Father.

Sfantul Nicolae se deplaseaza cu o sanie trasa de reni, dupa finlandezi acesta porneste din Laponia. Copiii americani il iubesc nu numai pe Mos Nicolae dar si pe renul care trage sania, Rudolf. Din 1930, in America, Mos Nicolae e imbracat in rosu, este jovial, este cu burtica, zambaret, dar nu si-a pierdut din elanul cu care imparte daruri pentru toti copiii cuminti.

 
Despre Craciun


Exista multe legende in legatura cu Craciunul. Se spune ca atunci cand Fecioara Maria urma sa-l nasca pe Iisus,umbland din casa in casa, fara ca cineva sa o primeasca, un om pe numele Craciun impreuna cu sotia acestuia au primit-o in grajdul care-l aveau pentru dobitoace,unde a dat nastere Fiului lui Dumnezeu. Si in aceasta noapte s-au deschis cerurile facand din Craciun o sarbatoare sfanta care lumineaza sufletele oamenilor...

Citeşte mai mult...
 


(c) 2007-2012 Mos-Craciun.com. All Right Reserved.